Pe cât de frecvent, pe atât de capricios este cancerul la sân. Este depistat la vârste tot mai tinere, atrage atenția dr Andreea Cătană, medic primar de genetică medicală. Ce poate fi schimbat?
Foto: Shutterstock
Pentru ca situația să se schimbe, sunt necesare măsuri eficiente de screening și profilaxie.
Specialistul adaugă că, în clinica unde lucrează, toate cazurile se discută în Tumor Board, adică într-o comisie interdisciplinară care asigură împreună deciziile pentru managementul fiecărui caz în parte. ”În oncologie fiecare oră, fiecare zi contează, de aceea eficientizarea gesturilor terapeutice și executarea lor coordonată și adaptată particularităților fiecărui pacient sunt indispensabile pentru maximizarea șanselor de vindecare”, mai spune medicul.
”Boala nu apare doar la femei”
Cele mai multe femei diagnosticate cu cancer la sân care ajung în cabinetul specialistului au între 30 și 50 de ani: ”Jumătate dintre ele menționează cel puțin o rudă diagnosticată cu cancer mamar, ovarian sau alt tip de tumoră. Celelalte nu au rude diagnosticate cu cancer, însă faptul că au dezvoltat boala înainte de 50 ani au tumori cu profil molecular particular, de exemplu triplu negativ, determină medicii oncologi să recomande consultul oncogenetic și testarea genetică. În aceste situații există probabilitatea ca aceste femei să fie purtătoarele unui defect genetic nedescoperit anterior”.
Vestea bună ar fi că, în ultima perioadă, femeile au devenit mai conștiente de importanța păstrării sănătății lor și vin la consiliere genetică din timp, dacă au în familie un istoric de boală.
Una din 9 femei va dezvolta cancer mamar
Screening-ul în cancerul mamar include ecografia și mamografia – după vârsta de 40 de ani -, iar dacă boala a fost identificată în familie, și testarea genetică pentru depistarea predispoziției, în timp ce prevenția se referă la măsurile prin care se controlează factorii de risc modificabili, pentru a evita apariția bolii sau pentru a avea un diagnostic într-un stadiu incipient, tratabil ori vindecabil. ”Măsurile de prevenție sunt diferite de la un caz la altul și presupun investigații imagistice sau în cazurile atent selecționate, mastectomie profilactică”, punctează dr. Cătană.
Una din 9 femei va dezvolta un cancer mamar la un moment dat pe parcursul vieții. ”Cu toate acestea, când o femeie este purtătoarea unui defect genetic, precum BRCA, atunci riscul de apariție a tumorii crește semnificativ, boala este diagnosticată de cele mai multe ori sub 45 ani și poate afecta ambii sâni, iar uneori, chiar și ovarele. Dacă în cazul unei mutații tipice BRCA1 știm că riscul de a dezvolta cancer mamar este de 60-80%, în alte situații este destul de dificil să evaluăm corespunzător această probabilitate.