Economia rusă și mașina de război a lui Vladimir Putin sunt în pericol. Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului.

Uniunea Europeană a adoptat al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul pe rețelele de socializare. Sancțiunile vizează companii ruseşti care activează în domeniul apărării, băncile, mass-media şi oficiali ruși.

„Salut acordul privind cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Se concentrează pe tehnologie, finanțe și mass-media pentru a deraia economia rusă și mașina de război. Sancționează aproape 200 de persoane și entități implicate în atacurile asupra civililor din Ucraina și în răpirea copiilor”, a scris Ursula von der Leyen pe contul ei de Twitter.

Persoanele de pe lista neagră au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană şi eventualele active pe care le deţin în blocul comunitar vor fi îngheţate. În plus, restricţiile la export sunt extinse pentru a bloca accesul armatei Rusiei la chimicale, componente IT şi electronice pentru fabricarea armelor. Este, de asemenea, introdusă și o interdicţie completă la exportul de motoare de drone.

CETĂŢENII UNIUNII EUROPENE NU MAI AU VOIE SĂ DEŢINĂ FUNCŢII ÎN COMPANIILE RUSEŞTI

Canalele de televiziune NTV/NTV Mir, Rossiya 1, Pervîi Kanal şi REN TV vor fi interzise în Uniunea Europeană, relatează agenția de presă DPA. Potrivit acestei surse, alte 2 bănci ruseşti vor avea activele îngheţate în Uniunea Europeană și a fost adoptată și o interdicţie a tranzacţiilor cu Banca Regională Rusească pentru Dezvoltare.

Totodată, UE a extins interdicţia care vizează investiţiile în proiectele din Rusia, incluzând şi sectorul minier, cu anumite excepţii pentru materiile prime considerate critice pentru economia statelor din blocul comunitar.