În ultimii ani bucătăriile din întreaga lume s-au bucurat de noi ustensile. De la diferite tipuri de oale la dispozitive cu aburi sau aer cald care pregătesc rapid o mâncare delicioasă. Printre toate aceste mici ajutoare, există și electrocasnice care se bucură în continuare de popularitate, precum aragazul pe gaz.Aragazul pe gaz are mai multe avantaje

Aragazul pe gaz are mai multe avantaje

Modele de aragaz pe gaz au evoluat, desigur, pe parcursul anilor – există acum și varianta încorporabilă de plită pe gaz, ușor de integrat în designul fiecărei bucătării. În ultimii ani, au apărut și alte tipuri de aragaze – electrice sau cu inducție, însă varianta clasică, pe gaz, rămâne în continuare cea mai populară.

Dacă iei în calcul achiziționarea unui aragaz pe gaz, ți-am pregătit un articol în care vom explora principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte să faci această achiziție.

Avantajele aragazului pe gaz

Avantajele unui astfel de aparat electrocasnic sunt ușor de evaluat, însă cel mai bine este să te raportezi la nevoile tale: gătești des, îți place sa testezi diferite rețete sau pregătesti rar ceva pe fugă?

Timpi rapizi de încălzire

Un prim avantaj al unui aragaz pe gaz este timpul rapid de încălzire și gătire. Din momentul aprinderii flăcării, poți crește sau diminua intensitatea acesteia, iar căldura se distribuie uniform pe suprafața tigăii. În acest fel, procesul de fierbere a apei sau a prăjirii preparatelor este mai rapid față de cel al unui aragaz electric.

Poți controla intensitatea flăcării

Un aragaz cu inducție vine cu posibilitatea de a seta temperatura, în timp ce un aragaz pe gaz permite adesea doar controlul intensității. Pentru persoanele care obișnuiesc să gătească și să testeze diferite rețete, acest lucru este un avantaj. De ce? Simplu – ai un control mai rapid al căldurii și poți crește intensitatea atunci când este nevoie. O astfel de precizie este importantă mai ales pentru deserturi sau diferite sosuri.

Este ușor de întreținut

Un lucru important pentru fiecare gospodină – cât de ușor este procesul de curățare. Din fericire, o lavetă umedă te va ajuta să ștergi urmele nedorite cu ușurință, chiar și în ceea ce privește arzătoarele. În plus, spre deosebire de aragazul electric sau cel pe inducție, există un risc mult mai mic ca o variantă pe gaz să necesite reparații, funcționând pe un sistem mai simplu.

Eficiența energetică

În general, un aragaz pe gaz este o variantă mai bună din punct de vedere economic, prețul gazului (raportat și la nivelul de consum) este mai bun decât cel al energiei. Astfel, el este rămâne o opțiune bună pentru a face economii, mai ales dacă ai deja multe alte electrocasnice care consumă zilnic valori ridicate de curent electric. Totodată, de cele mai multe ori, căldura emanată este concentrată pe suprafața de gătit în loc să radieze în întreaga încăpere. Un lucru bun dacă luăm în calcul și faptul că timpul de gătire se scurtează.

Ce dezavantaje există?

Un aragaz pe gaz este o achiziție utilă in fiecare locuință, acest lucru nu poate fi contestat. Te ajută să experimentezi în arta culinară, să încălzești rapid mâncarea și să ai o factură mică la curent. Cu toate acestea, există si câteva aspecte care necesită un plus de atenție.

Siguranța

În prezent, noile modele de aragaz pe gaz vin echipate cu sisteme de siguranță bine puse la punct astfel încât fiecare aparat să fie folosit în siguranță. De la diferite supape la moduri de conectare la conductele de gaz, fiecare model este bine realizat pentru a fi folosit cu ușurință. Cu toate acestea, un lucru la care trebuie să fii atent este procesul de instalare, acesta fiind singurul care crește riscul unor accidente.

Asigură-te că angajezi o persoană autorizată care să monteze aragazul. La final, cere-i să verifice fiecare arzător, dar și îmbinarea cu conducta. În felul acesta, te asiguri că nu există scurgeri de gaze.

Un aragaz pe gaz este o variantă mai puțin costisitoare din toate punctele de vedere – atât în ceea ce privește costul de achiziție, cât și de întreținere. Avantajele sunt numeroase, insă în final contează nevoile tale, precum și modul în care preferi să gătești. Înainte de a achiziționa un aragaz, ține cont de toate aspectele și asigură-te că faci o alegere eficientă, de care te vei bucura fără griji o perioadă îndelungată.