Sistemul brandului Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, este primul producător de băuturi din țară care va fabrica intern PET reciclat pentru ambalarea băuturilor pe care le produce. Am fost chiar noi la fabrica Coca-Cola din Ploiești pentru a descoperi care este sistemul tehnic din spatele procesului.

Cum ar putea Coca-Cola să își îmbutelieze toate băuturile în rPET în România

Pentru a face posibilă producția de PET reciclat, oficialii companiei au instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET în fabrica din Ploiești, a doua cea mai mare fabrică din cadrul Grupului Coca-Cola HBC, dobândind astfel capabilitatea de a produce PET reciclat (rPET) intern. Investiția, în valoare de 55 de milioane RON, susține tranziția întregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar.

Transformând recipiente vechi în unele noi, investiția contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puține emisii de carbon generate.

Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România, a declarat că „investiția în unitatea proprie de producție rPET este o inițiativă de pionierat pe piața locală și situează România drept a doua țară din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizează o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul căreia se poate obține material reciclat care respectă cele mai înalte standarde de calitate si siguranță alimentară.”

„Investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În același timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanție-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze”, completează reprezentantul Coca-Cola HBC România.

Investiția vine în contextul unei strategii ample de finanțări pe termen lung în echipamente de ultimă generație cu impact pozitiv asupra eficienței operațiunilor și mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătățirea și extinderea capacității de producție. Aceste investiții reprezintă o oportunitate de a crea valoare și de a contribui în continuare la economia locală, prin crearea de noi locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric și venituri mai mari la bugetul de stat.

Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România, adaugă: „suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează – fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viață.”