In aceasta iarna vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Rata anuală a inflației a ajuns, în luna noiembrie, la aproape 17%, un nivel record. Anul acesta, Crăciunul va fi sub semnul scumpirilor: creşteri mari sunt chiar la produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. În ultimul an, zahărul s-a  scumpit cu peste 60%.

Buzunarul românului se strânge tot mai mult spre final de an. Dacă în trecut mesele erau încărcate, anul acesta, scumpirile ne schimbă meniul. Pentru mulţi şi tradiţionalul cozonac ar putea fi un lux. 

Dintr-o bucătărie nu lipsesc niciodată uleiul, zahărul şi untul. Practic, avem în faţa un trio fantastic şi spunem asta pentru că sunt produsele de bază care s-au scumpit fantastic de mult în ultima perioadă, dar fără ele, masa de Crăciun ar fi mult mai săracă, iar marele absent este chiar cozoncul. Preţul este de 40 de lei pe kilogram, cu 15-20% mai mult faţă de anul trecut. 

Administrator de brutărie“Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi. Făina s-a dublat, zahărul s-a dublat. Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile.”

Topul scumpirilor este completat de cartofi, făină sau brânză, alimente care sunt în coşul zilnic de cumpărături. Carnea este aproape de ultimele locuri, cu o scumpire de 16% faţă de anul trecut.