Unii dintre noi vor să se bucure de munte și iarna aleg să meargă într-o excursie de weekend, sau de câteva zile și chiar stau la o cabană de munte. Există zone montane în țara noastră deosebit de frumoase, cu trasee lungi dar ușor de parcurs și posibilități de cazare bune – la pensiuni, cabane și hoteluri.

Dacă ai timp liber, alege să faci o drumeție la munte iarna, la altitudine joasă, la aer curat și lumina blândă a soarelui. Află în acest articol care sunt avantajele unei plimbări pe munte, pe trasee montane și cât de frumos este să dormi la o cabană montană.

1. De ce să alegi o zi însorită pentru o drumeție la munte, iarna

Mulți oameni evită drumețiile iarna din cauza zăpezii și a frigului. Totuși ei pierd comori oferite de natură doar iarna, cum ar fi:

 • Atracția drumețiilor în zone cu zăpadă de care nu se pot bucura tot timpul anului
 • Trasee de vis – iarna ei pot merge pe jos, pe munte, la altitudini joase în zilele însorite
 • Priveliști minunate cu munți înalți acoperiți de zăpadă
 • Drumeții distractive în plină iarnă și practicarea sporturilor preferate de iarnă
 • Excursii scurte și lungi organizate de ghizi.

Fotografii în drumeția la munte

Iarna, fotografiile cu ramurile copacilor și cerul care pare mai albastru ca în alte anotimpuri, sunt mai artistice. Acum, printre copaci, se pot fotografia mai bine munții și satele îndepărtate, situate la poalele culmilor montane.

Peisajele de iarnă sunt minunate, ele diferă de la un traseu montan la altul. Dacă vremea este senină, fără ceață deasă, atunci se pot vedea munții în depărtare, iarna, ce sunt acoperiți de zăpadă – ceea ce este fără îndoială o adevărată încântare.

Alte priveliști fantastice ce pot fi surprinse în fotografii:

 • Dimineața poți surprinde florile de gheață la ferestrele cabanei, gerul de pe crengile copacilor, de pe iarba moartă și frunzele uscate ce nu au fost încă acoperite de zăpadă
 • Când soarele răsare, pojghița de gheață uneori se topește și dispare, alteori se menține în continuare
 • Peisajele cu munții din jur, ici și colo, sunt fantastice mai ales pe vreme frumoasă, când nu este ceață
 • Lumina blândă a soarelui care se zărește printre copacii înalți, ce și-au pierdut de mult timp frunzele ruginii
 • Urmărirea multor puncte interesante de-a lungul traseului și nu doar urmărirea vârfului muntelui
 • Noaptea se poate observa cerul înstelat, care este mai impresionant fiind văzut într-o zonă nepoluată sau de pe munte, la diferite altitudini
 • Petrecerea unei nopți pe munte poate fi o experiență de neuitat.

2. Cazarea la cabană, în liniștea naturii, într-un peisaj montan pitoresc

O vacanță la munte este grozavă iarna, mai ales pentru oamenii care doresc să scape de realitatea stresantă, să-și găsească echilibrul în viața lor agitată. La munte, vârfurile semețe, liniștea și natura frumoasă le oferă oamenilor ocazia perfectă de a se relaxa și de a petrece timp de calitate la o cabană sau un hotel confortabil.

Dacă stai la o cabană pe munte, ai posibilitatea de a te bucura și mai mult de natură, de munte. De regulă cabanele nu au condiții ca la hoteluri, însă ele au un farmec aparte, ce merită cu adevărat mai ales pentru turiștii care iubesc munții.

Se spune că nopțile și diminețile sunt foarte frumoase pe munte și pot fi trăite din plin, doar dacă te cazezi la o cabană montană. Nimic nu se compară cu răsăritul soarelui și apusul – când soarele coboară în vest, iar cerul arată superb, are o gradație de culori spectaculoasă. Nuanțele variază de la galben, la portocaliu și roșu, iar asta contrastează cu albastrul intens al cerului.

Dacă nu ai stat niciodată la o cabană pe munte și îți dorești asta, consultă din timp un ghid de alpinism, pentru a afla care sunt condițiile și la ce te poți aștepta. Asta îți va putea extinde viziunea asupra unei asemenea experiențe. Unele cabane pregătesc și anumite specialități în condiții limitate, dar în general oferă un confort minim, însă vizitarea lor este una dintre marile plăceri ale unei călătorii la munte.

Alte sfaturi utile și măsuri necesare

Dacă dorești să faci drumeții iarna trebuie să ții cont de anumite aspecte:

 • Trebuie să ai echipament adecvat, în sensul de a-ți proteja corpul de frig; să ai căciulă și mănuși din lână, cizme de iarnă sau ghete de alpinism cu tălpi solide, confortabile și impermeabile, geacă groasă, călduroasă și impermeabilă
 • Poartă în rucsac o lanteră și un termos cu o băutură fierbinte (pentru a te încălzi atunci când este cazul); un ceai cald într-o pauză pe traseul montan îți va bucura sufletul
 • Zilele sunt mai scurte iarna, deci orele de lumină sunt puține
 • Iarna soarele se ascunde destul de repede în spatele munților și asta face ca piscurile să se întunece dintr-o dată
 • Dacă te prinde seara în munți este mai dificil să vezi poteca montană
 • Cu cât soarele apune, sau este mai jos, cu atât și poteca se întunecă.

Pentru a te asigura că ai parte de vreme frumoasă, îți sugerăm să urmărești prognoza meteo, pentru că informațiile de acest gen pot fi chiar prețioase pentru a face o călătorie montană în siguranță.