Utilizarea tehnologiei computerizate pentru a crea medii simulate  este denumita Realitatea virtuală. Realitatea virtuală plasează utilizatorul într-o experiență tridimensională. În loc să vadă un ecran în fața lor, utilizatorii sunt cufundați în lumi 3D și interacționează cu acestea.

Simularea simțurilor umane, toate cele cinci, transformă un computer într-un vehicul în lumi noi. Singura limitare a unei experiențe VR superbe este puterea de calcul și disponibilitatea conținutului.

Există trei tipuri de VR, de la non-imersiv, semi-imersiv, complet imersiv. De asemenea, există și un amestec al acestora, denumit și realitate extinsă (XR). Trei tipuri de experiențe de realitate virtuală oferă niveluri diferite de simulare generată de computer.

Potrivit 3D Cloud Marxent, cele trei categorii principale VR sunt următoarele:

  • Realitate virtuală non-imersivă: această categorie este adesea trecută cu vederea ca VR pur și simplu pentru că este atât de comună. Tehnologia VR non-imersivă prezintă un mediu virtual generat de computer în care utilizatorul rămâne în același timp conștient și controlat de mediul său fizic. Jocurile video sunt un prim exemplu de VR non-imersivă.
  • Realitate virtuală semi-imersivă: Acest tip de VR oferă o experiență bazată parțial într-un mediu virtual. Acest tip de VR are sens în scopuri educaționale și de formare. Se folosesc computere grafice și sisteme de proiectoare mari, cum ar fi simulatoarele de zbor pentru stagiarii piloți.
  • Realitate virtuală complet captivantă: în prezent, nu există tehnologii VR complet captivante, dar progresele sunt atât de rapide încât ar putea fi chiar după colț. Acest tip de VR generează cea mai realistă experiență de simulare, de la vedere la sunet până la senzații uneori chiar olfactive. Jocurile de curse cu mașini sunt un exemplu de realitate virtuală captivantă care oferă utilizatorului senzația de viteză și abilități de conducere. Dezvoltat pentru jocuri și alte scopuri de divertisment, utilizarea VR în alte sectoare este în creștere.

Tehnologia VR constă în mod obișnuit din căști și accesorii, cum ar fi controlere și dispozitive de urmărire a mișcării. Condusă de aplicații proprietare descărcabile sau VR bazate pe web, tehnologia este accesibilă printr-un browser web.