Meteorologii – vremea rea din sud-estul Europei este provocată de un ciclon activ acum în estul Mării Mediterane. Şi ţara noastră este afectată de el, aşa că trebuie să ne pregătim pentru problemele care pot apărea din cauza vremii severe. Meteorologul Robert Manta a explicat pentru Observator ce se va întâmpla cu vremea, săptămâna viitoare.

Potrivit meteorologului ANM, pentru prima dată în acest sezon rece, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de zăpadă pe toate pârtiile.

“Vorbim despre o iarnă în adevăratul sens al cuvântului la munte, unde așteptăm un strat de zăpadă până duminică de 40 – 50 de cm, în special în Carpații Meridionali. Pentru prima dată în acest sezon rece, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de zăpadă pe toate pârtiile. Mâine, în sudul țării vor fi ploi abundente, care pot ajunge la 25 – 30 l/mp. De vineri noapte, aceste ploi se transformă în lapoviță și ninsoare. Estul Olterniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vor avea parte de ninsori în noaptea de vineri spre sâmbătă și pe parcursul zilei de sâmbătă. În aceste regiuni vorbim despre un peisaj de iarnă, sâmbătă dimineață. Și în București, pentru prima dată un peisaj ceva mai serios de iarnă și, în funcție de traiectoria acestui ciclon, am putea vorbi și despre ceva probleme în trafic, pentru că s-ar putea depune un strat de 10-15 cm de zăpadă și în zonele joase ale acestor regiuni”, a declarat Robert Manta la Observator.

La mare, în zona continentală va ninge destul de mult, în noaptea de vineri spre sâmbătă și pe parcursul zilei de sâmbătă. Pe litoral, însă, vântul va fi puternic, marea va fi agitată, iar ploile vor cădea în cantități destul de mari. O vreme rea din cauza acestui ciclon, până sâmbătă seară. 

“După aceste două zile, în care vremea va fi destul de rea în mare parte din țară, de duminică precipitațiile diminuează în toate regiunile, pentru cel puțin 5 – 6 zile, iar temperaturile vor fi normale, pentru începutul lunii februarie. Vorbim de maxime de 3 – 4 grade ziua.

Minimele vor fi însă negative în toată țara, de minus 5 ..minus 7 grade, poate chiar mai scăzute în zonele depresionare și în Transilvania, în a doua parte a săptămânii, spre limita gerului de minus 10 grade Celsius. După acest episod de vreme rea, urmează o săptămână cu vreme destul de bună pentru sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie.

Tags: