Gândul” ne dezvăluie într-o anchetă publicată sâmbătă, 10 decembrie, ,,filiera” prin care zahărul produs în țara noastră face profit în Austria. Austriecii de la Agrana, dețin monopol pe piața zahărului din România.

Dacă România, potrivit oficialilor austrieci, este o țară atât de neatractivă pentru imigranți, de ce rămâne o țară atât de atractivă pentru investitorii austrieci? O ancheta publicată în exclusivitate de ziarul Gândul arată că Austria, aflată pe locul al doilea în topul investitorilor străini din România, derulează afaceri importante în domenii precum cel bancar, petrolier, energetic sau alimentar.

Una dintre marile companii austriece care fac afaceri în România este Agrana Zucker A.G. Potrivit surselor consultate de Gândul, compania ar fi pus în practică o schemă prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă și, de acolo, este vândut în alte țări, inclusiv în România. Și așa mănâncă românii zahăr Coronița sau Mărgăritar din UE și din afara UE.

În 1998, compania Agrana Zucker A.G. a început investiţii masive în industria zahărului şi amidonului, cumpărând S.C. Danubiana Roman S.A., S.C. Zahărul S.A Buzău, S.C. Beta Țăndărei S.A. Compania austriacă deţine acum o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, dar și o fabrică de amidon în Ţăndărei, preluată de grupul Agrana în 2001.- mai scrie Gândul.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat, în 2005, pentru ,,o administrare și un management mai eficient”, și așa a fost înființată compania Agrana România. În 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.