Durerile de genunchi pot să apară în special la persoanele care fac alergare sau ciclism. Dar specialiștii spun că nu ar trebui să încetăm să mai facem mișcare, ci doar să luăm câteva măsuri.Sindromul poate apărea în special la sportivi FOTO pexels.com

Sindromul poate apărea în special la sportivi FOTO pexels.com

Persoanele care fac sport în mod constant, în special alergătorii sau cei care fac ciclism, se pot confrunta cu o durere la exteriorul genunchiului – durere de genunchi în lateral. Când apar aceste dureri, cauza ar putea fi sindromul de banda iliotibiala (SBIT). Acesta este adesea cauzat de îndoirea repetată a genunchiului în timpul activităților fizice, cum ar fi alergarea, ciclismul, înotul și alpinismul.

Medicul Răzvan Darea, specialist în recuperare medicală și medicină sportivă din București, arată pe pagina sa de socializare că banda iliotibiala este un grup de fibre care se întinde pe lungimea părții superioare a piciorului, de la sold până la vârful tibiei. „Din cauza suprasolicitării, acest tendon iliotibial poate deveni mai întins. În urma acestui lucru, banda ajunge să se frece de partea exterioară a genunchiului. Frecarea poate provoca dureri și umflături”, spune medicul.

De asemenea, mai arată el, afecțiunea poate debuta ca o ușoară durere la exteriorul genunchiului și poate să se intensifice, dacă nu este tratată. „Cel mai bun remediu este de multe ori încetarea activității care provoacă durerea. În cazuri mai severe, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală”, explică doctorul.

Cauzele care duc la apariția SBIT

După cum precizează medicul, sindromul de bandă iliotibiala este cauzat de fricțiunea excesivă apărută din cauza faptului că banda iliotibială este excesiv de strânsă și se freacă de os. „În primul rând, este o leziune excesivă cauzată de mișcările repetitive. Sindromul de bandă iliotibială provoacă fricțiuni, iritații și dureri la mișcarea genunchiului. Acest sindrom pare să apară doar la unii oameni, cu toate că motivele acestui lucru nu sunt clare”, arată el.

Sportivii, mai predispuși la a dezvolta SBIT

Oricine poate fi afectat de sindromul de bandă iliotibială, însă afecțiunea este deosebit de întâlnită printre alergători, bicicliști și excursioniști. Sportivii care își solicită genunchii – cum ar fi baschetbaliștii, fotbaliștii și halterofilii – au un risc mai mare să se confrunte cu sindrom de bandă iliotibială, mai arată medicul Răzvan Darea.

Totuși, afecțiunea poate apărea și în urma unor greșeli pe care le pot face sportivii. „O încălzire făcută necorespunzător, efort depus peste limitele corporale, încordarea corpului, lipsa de odihnă suficientă între antrenamente, purtarea de încălțăminte necorespunzătoare, efectuarea de antrenamente pe suprafețe improprii, montarea incorectă a bicicletei, creșterea prea rapidă a intensității antrenamentului, o condiție fizică slabă a corpului.

Simptomele, diferite, dar clare

Cel mai frecvent simptom al sindromului de bandă IT este durerea la exteriorul genunchiului, care se agravează dacă persoană continuă activitatea care provoacă durerea.

Cu toate acestea, simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta. Însă primele semne care apar în cazul afecțiunii de sindrom de bandă iliotibială sunt cele care au legătură cu durerea ce apare la alergare sau la alte activități ce presupun folosirea exteriorului genunchiului.

Cum e diagnosticată

Medicul este cel care pune diagnosticul, însă un kinetoterapeut sau un antenor își poate da seama imediat dacă o persoană suferă de sindrom de bandă iliotibiala.

După aceea, cel mai probabil, medicul va efectua testul Ober.