Iranienii au ieşit din nou în stradă astăzi pentru a manifesta împotriva puterii, la o lună de la începutul mişcării de protest declanşată de moartea tinerei Mahsa Amini şi reprimată în sânge, conform unor media şi ONG-uri, relatează Agerpres.

Tânăra de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor la Teheran, pentru că, potrivit acesteia, a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a murit în urma unei boli, şi nu a “loviturilor”, conform unui raport medical respins de tatăl său. Potrivit vărului său, ea a murit în urma unei “lovituri puternice în cap”.

De atunci, numeroase tinere s-au aflat în fruntea manifestaţiilor, strigând sloganuri antiguvernamentale, dându-şi jos şi arzându-şi vălul şi înfruntând forţele de securitate în stradă.

“Molahii trebuie să plece!”, au scandat astăzi femei fără hijab la Colegiul Tehnic şi Profesional Shariati din Teheran, înregistrarea cu ele fiind intensiv distribuită online.

La vest de Teheran, manifestanţii au aruncat cu proiectile asupra forţelor de securitate, în apropierea unei intersecţii importante în oraşul Hamedan, conform unor imagini verificate de AFP.

În ciuda perturbării internetului şi a blocării de către autorităţi a reţelelor Instagram şi WhatsApp, iranienii s-au adunat astăzi pe străzile din Ardabil, în nord-vestul ţării, conform unor video-uri distribuite pe Twitter.