5 exercitii de yoga pentru relaxare si recuperare

Se intampla cateodata ca, oricat de obositi am fi, sa nu putem sa adormim tocmai din cauza gradului de extenuare fizica/ mintala, a gandurilor dintre cele mai diverse care nu ne dau pace si a senzatiei de incordare si tensiune musculara.

Si exista situatii in care, chiar daca ai facut miscare inainte de a te pregati de somn, nu te simti complet relaxat, motiv pentru care astazi iti prezentam cateva exercitii de yoga simple, pentru incepatori, care te vor ajuta sa ajungi rapid pe taramul viselor.

5 exercitii inainte de culcare

1. Aseaza-te cu picioarele incrucisate, in sezut, pe pat (pozitia de yoga). Tinand spatele drept, roteste-ti trunchiul in stanga, pana cand poti atinge peretele din spate cu palma stanga. Repeta miscarea de cateva ori, respirand adanc, apoi fa acelasi exercitiu si pe partea dreapta. Aceste miscari pot contribui si la ameliorarea durerilor de spate si a dispunerii vertebrelor.

2. Aflandu-te in aceeasi pozitie, indoaie-ti trunchiul usor in fata si intinde-ti bratele in fata, pe suprafata patului. Trunchiul tau trebuie sa ajunga aproximativ paralel cu salteaua. Aceste exercitiu este unul recomandat pentru durerile de spate sau pentru problemele de solduri.

3. Stai pe spate in pat, capul sprijinit de o perna. Adu unul dintre genunchi aproape de piept, ajutandu-te de maini. Ramai in aceasta pozitie si respira adanc pentru cateva secunde. Repeta miscarea cu celalalt genunchi. Acest exercitiu este eficient pentru dezmortirea si relaxarea muschilor picioarelor, dar si pentru solduri si brate.

4. Aflandu-te in aceeasi pozitie de start ca in exercitiul anterior, ridica-ti piciorul stang in pozitie rigida, apropiindu-l usor din ce in ce mai mult de cap, cu ajutorul bratelor (“tragand” de el spre cap). In acest timp, inspira si expira adanc. Repeta miscarea si pentru piciorul drept, acest exercitiu ajutandu-te sa elimini tensiunea musculara a picioarelor.

5. Stand pe spate, indoaie-ti genunchiul drept si trage-l cu mana stanga in partea stanga, pana cand il aduci in contact cu salteaua. In acelasi timp, intinde-ti mana dreapta si “trage” de ea in partea dreapta. Repeta miscarea si pentru cealalta parte a corpului, acest exercitiu fiind deosebit de eficient pentru coloana vertebrala, pentru muschii spatelui si pentru cei ai picioarelor.